Whatsapp Destek Hattı
Telefon
0312 419 70 70 info@tayfungungor.com Kavaklıdere, Tunalı Hilmi Cd. No:54/7 Çankaya / Ankara

Laparoskopik Cerrahi

icon shape
Laparoskopi
icon shape

Laparoskopik Cerrahi

Laparoskopik cerrahi Histerektomi, rahim alınması ameliyatına verilen isimdir.
Hastanın bu ameliyatı olmasını gerektiren en önemli durumların başında myomlar ve anormal kanamalar gelir. Bununla birlikte rahim sarkması, tedaviye yanıt vermeyen ağrılı durumlar – endometriosis, kanser tanısı alan durumlar da histerektomi gerektirir.

Son yıllarda pek çok cerrahi yaklaşım kapalı ameliyat olarakta bilinen laparoskopik yöntemler eşliğinde uygulanır hale gelmeye başlamıştır.

Histerektomi de gün geçtikçe daha sıklıkla laparoskopik yapılan ameliyatlar arasına girmeye başlamıştır. Tercih edilmesinin önemli sebepleri arasında ameliyat sonrası açık yapılan ameliyatlara göre daha az ağrı, daha hızlı ayağa kalkma ve hastane de kalış süresinin daha kısa olması gibi avantajlar yer alır.

Laparoskopik histerektomide açık ameliyat gibi karın üzerine geniş kesi yapılmaz. Bu yöntemde operasyon göbek ve kasık bölgelerinden yarım-bir santimlik giriş yerleri kullanılarak kamera ve cerrahi aletler yardımıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle ameliyat sonrası yara yerinde enfeksiyon, yara yerinin açılması, şiddetli yara yeri ağrıları ile çok daha az karşılaşılır.

Aslında karın içerisinde yapılan cerrahi işlem belirgin farklılık göstermez.Hastanede kalış süresi genellikle 1-2 gün olur. İşe birkaç hafta içinde dönülebilir. Sıklıkla iyileşme süresi 3 haftadır. Ameliyat sonrası hafif ağrılar veya vaginal lekelenmeler iyileşme süresince devam edebilir.

Ancak kitle büyüklüğü veya batın içi yapışıklıklar nedeniyle karın içinde yeterli hareket alanına engel durumlar söz konusu ise bu yöntem uygun bulunmaz.Rahim alındığında yalnızca doğurganlık fonksiyonu ortadan kalkar, çünkü gebeliği taşıyacak bir organ bulunmamaktadır.

Yumurtalıklar hormon üreten dokulardır ve alınmaları durumunda menapozda bundan sonraki duruma yavaş yavaş eşlik etmeye başlayacaktır.

Laparoskopik histerektomi de açık yapılan ameliyat da vajinal kanalla ilgili bir işlem içermez. Bu sebeple seksuel yaşamla ilgili olumsuzluklarla karşılaşılması beklenmez. Ancak operasyondan sonra 6 hafta kadar iyileşme süreci tamamlanırken birliktelik önerilmez. Bunun dışında operasyon sonrasını etkileyebilecek bir duruma yol açmaz.

Her doktor hastası için en iyisini ister ve o kişi için en uygun tedavi seçeneği kişinin doktoru ile birlikte karar vermesi en iyi sonuçlara ulaştırır.

Teknoloji her alanda olduğu gibi sağlığımızın daha iyi koşullar içinde devam etmesi için de varlığını ilerleyerek sürdürmeye devam edecektir.

Her doktor hastası için en iyisini ister ve o kişi için en uygun tedavi şeçeneği kişinin doktoru ile birlikte karar vermesi en iyi sonuçlara ulaştırır.

Prof. Dr. Tayfun GÜNGÖR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı