Whatsapp Destek Hattı
Telefon
0312 419 70 70 info@tayfungungor.com Kavaklıdere, Tunalı Hilmi Cd. No:54/7 Çankaya / Ankara
Cinsel İlişkide Ağrı

Vajinismus Nedir? Psikiyatrik Tanımı

Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur.

Bilinçaltına yerleşmiş bir takım korkular ve yanlış cinsel bilgilendirilmeler sonucunda vajinal kanalın 1/3 dış kısmındaki pelvik kaslar, vücudun adeta “kendini koruma mekanizması” sonucunda istem dışı olarak (yani kişinin kendi kontrolü dışında) kasılır. Böylece cinsel birleşme yani “penetrasyon” olanaksız hale gelir.

Vajinismus sorununu tarif eden hastalar başta pubokoksigeus kası (PC) olmak üzere cinsel birleşme anında pelvik kaslarını aşırı düzeyde kontrol dışı kasmaktadırlar. Erkek eşlerin tarifi ile vajinal kanal adeta “etten bir duvara” dönüşmektedir. Hatta hastaların bir kısmı problemlerinin tanımını yaparken vajinalarının kapalı olduğunu veya vajina girişlerinde bir kemik olduğunu düşündüklerini ifade etmektedirler.

Ayrı bir vajinismus tarifi

Başka bir tanıma göre de vajinismus bir “erteleme-kaçınma hastalığı”dır. Tayin olma, kariyer, okul, iş yoğunluğu gibi daha sayılabilecek pek çok değişik bahanelerle tedavilerini sürekli erteleyerek gereksiz şekilde kaçınan hastalar birkaç seanslık basit bir tedavi programından sonra olumlu sonucu görürler ve kendilerine hep aynı soruyu sorarlar: “Acaba niye bunca yıl bekledim, tedavisi bu kadar basit miymiş? Keşke daha önce buraya gelseydim, geçen yıllarıma üzülüyorum…”

Vajinismusun psikiyatrik tanımı

Vajinismus problemine sahip kadınlar cinsel ilişki sırasında son derece ıstırap çekebilirler, hatta çoğu zaman cinsel birleşme hiç mümkün olmayabilir. Yani bir kişinin vajinismus tanısı alabilmesi için ilişki sırasında ağrı olması şartı yoktur (Amerikan Psikiyatri Birliği’nin DSM IV tanı kriterlerine göre).

Amerikan Psikiyatri Birliği’nin 2013’de yayınlanan sınıflama sistemi DSM V’de ise vajinismus ile disparoni (ağrılı ilişki) “genitopelvik ağrı ve penetrasyon bozukluğu” adı altında aynı sınıfa dahil edilmiştir. Birbiri ile çoğu zaman örtüşen, “genital bölge ağrısı ve birleşme kusuru” içinde yer alır. Bu nedenle de bu alana jinekolog hekimler daha sık girmektedirler.

Vajinismus problemine sahip kadınlar, kasılmaları yalnızca vajinal girişte değil, aynı anda karın, bel, sırt, bacak gibi vücudun pek çok bölgesinde tarif etmektedirler. Bu nedenle de çiftlerin ilişki denemeleri sonrasında kişiler bu bölgelerinde yaygın kas ağrıları hissedebilmektedir. Bu durum biraz da vajinismusun derecesi ile ilişkilidir.

Vajinismus durumunda vajinaya herhangi bir şeyin girmesi mümkün değildir ve her türlü girişim çabası da son derece rahatsızlık vericidir, hatta imkânsızdır. Diğer bir deyişle vajina içerisine herhangi bir yabancı cismi almada sorun yaşamak da vajinismus belirtileri arasındadır.

PC kasında istemsiz kasılma şeklinde kendini gösteren bu vajinal refleks – sadece cinsel ilişki esnasında değil – kadının jinekolojik muayenesi sırasında, tampon kullanımı durumunda ya da parmağın vajinaya sokulması gibi vajinaya herhangi bir girişim içeren durumlarda da ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus ile cinsel ilişkide tam bir birleşme mümkün olamaz…

Eşinize güvenip onu severek güzel anları ortak paylaşımlarınızla keyifli ve kaliteli bir şekilde yaşayabilirsiniz. Cinsel ilişki sırasında da uyum içinde ve mutlu bir birlikteliğiniz olabilir. Ama cinsel ilişkinin birleşmeye dönüşmesi durumunda ani olarak kasılan vajinanız sanki o bölge tamamen kapalıymış, sanki penis içeri girerken duvara çarpıyormuş hislerini yaratabilir, bazen de kasılma ile birlikte canınız acıyabilir.

Bazen ise önceden var olan ağrı beklentiniz gerçekte olmayan ağrıları hissetmenize sebebiyet verebilir. İlişki sırasında ağrı beklentilerinin artması kişinin kasılmasına, kişinin kasılması ise gerçekten daha fazla ağrı hissetmesine sebebiyet vererek bir kısır döngü oluşturur. Bazen ilişkide gerçekten hissedilen bir ağrı, acı da vardır.

Hâlbuki dünyanın en keyifli işlevlerinden birisi olarak kabul edilen cinsel ilişki sırasında aslında ıstırap ve acı yoktur; cinsellik içinde haz ve keyif barındırmalıdır. Zaten cinsel ilişkinin en önemli amacı da haz almak, mutlu olmak, rahatlamak değil midir?

Vajinismus problemi olan kadınlarda, vücut ve zihin asla cinsel ilişkiye yönelik ortak ve pozitif bir deneyime sahip değildir. Kadınlardaki bu olumsuz cinsel mesajlar çok çeşitlidir ve bu mesajlar vajinadaki kasların (özellikle de PC kasının) istemsiz (refleks) bir tepki ile kasılmasını tetiklemektedir.

Kasılmalar ve ağrı beklentileri sonucunda cinsel ilişki imkânsız ve bazen de oldukça ağrılı bir hale gelebilir. İşte oluşan bu ağrı, vajen (vajina) kasının “hafızasına yerleşerek” her türlü girişimde kasılmasına neden olmakta, zamanla artan kaygı ve korkular ile daha da büyüyerek beslenmektedir.

Diğer taraftan her türlü ağrılı girişim de bu hafızanın güçlenmesine neden olmaktadır. Bu durum tam olarak yerleştiğinde her ne kadar kadın “eşimle cinsel ilişkiye girmeyi arzuluyorum” dese de, denenen her ilişki sonrasında erkek kendini bir duvara çarpmış, kadın ise kendi bedenindeki kontrolü tamamen kaybetmiş gibi hissetmektedir.

Sahip olunan sorun zaman içinde bir cinsel problem halinden öte bir “aile problemine” dönüşebilir ve çığ gibi büyüyerek daha önceden tahmin bile edilemeyen çok farklı sorunlara yol açabilir. O yüzden bir an önce profesyonel destek almak önemlidir.

Vajina, diğer organlarımız gibi kendine göre fonksiyonları olan “sıradan bir organ”, bir geçiş bölgesidir aslında. Vajina çevresindeki güçlü PC kası ise hem üreme sisteminin hem de üriner (işeme) sistemin işlevinde anahtar bir rol oynamaktadır.

Normalde bir kadın idrarı geldiğinde tuvalete giderken PC kasını kasar, idrarını yaparken de gevşetir. Yani PC kası kişinin kendi isteminde çalışan bir kastır. Ancak vajinismus hastalarında cinsel ilişki sırasında bu kontrol kaybedilmektedir. Yani normalde kendi idrarını tutabilen bir kişi cinsel ilişki sırasında bu bölgedeki kaslarına söz dinletememektedir.

Kendi başına buyruk olarak çalışan bu kas, dışarıdan gelen her türlü girişimi (jinekolojik muayene, vajinal tampon gibi) ve cinsel ilişki sırasında penisi tehdit olarak gördüğü için ilişki esnasında kontrolü reddetmekte, istem dışı kasılmaktadır.

Vajinismus probleminde cinsel ilişki sırasında PC kası, bilinçli bir düşünce olmaksızın istemsiz olarak çalışarak vajen girişini kapatmaktadır. Böylece ilişkiler başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

Kadın Doğum Doktoru

youtube / instagram / facebook

Önceki Yazı