Whatsapp Destek Hattı
Telefon
0312 419 70 70 info@tayfungungor.com Kavaklıdere, Tunalı Hilmi Cd. No:54/7 Çankaya / Ankara
Ankara HPV tedavisi

HPV (Human Papilloma Virus)

HPV (Human Papilloma Virus) Dünyada her yıl 500 binden fazla kadın rahim ağzı (serviks) kanserine yakalanmakta ve 300 binden fazla kadın da bu sebeple hayatını kaybetmektedir. Bu da her iki dakikada bir kadının ölmesi demektir. Rahim ağzı kanserinin oluşmasında eskiden beri birçok risk faktörü tanımlanmıştır. Bugün ise temel neden HPV denilebilmektedir. HPV, rahim ağzı kanseri için gerekli ancak yeterli değildir. Diğer risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişki, birden fazla eş ile ilişki, cinsel partnerin çok eşli olması, bariyer metotları kullanmamak, sigara içmek, kötü beslenmek ve diğer genital enfeksiyonlara maruziyet sayılabilir.

200′ den fazla tipi var

200’den fazla tipi olan HPV, sanılanın aksine hem kadınlarda hem erkeklerde enfeksiyona sebep olur. 50 kadar HPV tipi genital sistem ile ilişkilidir. HPV, immün sistemi güçlü olan bireylerde ilk yılda %70, ikinci yılda %90 oranında vücuttan temizlenir. İmmün sistemin güçlü olmadığı ya da virüsün saldırgan olduğu durumlarda kansere yol açabilir. Ancak HPV enfeksiyonuna sahip her kadın kanser olmaz. HPV, kanser demek değildir. HPV’nin düşük, orta ve yüksek riskli tipleri vardır. Yüksek riskli olanlardan HPV16 ve HPV18’in kanser ile bağlantılı olduğu bilinmektedir. 31 ve 33 tipleri de yüksek riskli olarak bilinir. Rahim ağzı kanseri olan kadınların neredeyse tamamında (%99,7)HPV virüsü tespit edilmektedir.HPV’nin kanser oluşturabilmesi için genetik yapısını hücrenin genomunda entegre etmesi gerekir. HPV’nin vücutta kalma süresi kanser oluşturması riskini artırır. Bu virüs ayrıca vajen, vulva, anüs, penis, ağız, baş ve boyun bölgesi kanserlerine yol açabilmektedir. Tüm kanserlerin %5’i HPV ile ilişkilidir.

Genital Siğiller

HPV6 ve 11 tipleri siğile neden olur. Genital siğiller HPV’nin görünen yüzüdür. Kanser ile ilgili değildir. Ancak siğiller kanser olmasa bile mutlaka inceleme gerekir. Siğil oluşturan HPV 6 ve 11 tiplerine sahip olan hastalarda kanser öncüsü lezyonlar da görülebilir. Siğillerin kansere dönüşmesini önlemek ya da bunlardan kurtulmak için sık doktor kontrolleri gerekir. Smear testi ve HPV tiplemesi yapılması takip için önemlidir. HPV nedenli kanser öncüsü lezyonlar zamanında tespit edilip tedavi edilirse kanser korkulu rüya olmaktan çıkar.

HPV Aşısı

HPV’den korunmak için hijyen, sigara içmemek, tek eşlilik ve tam koruma sağlamasa da güvensiz cinsel birlikteliklerde prezervatif kullanmak önemlidir. HPV aşısı da bu bakımdan büyük önem taşır. Aşı 9-26 yaşları arasındaki erkek ve kadınlarda uygulanabilir. 45 yaşına kadar aşı uygulamasından son yayınlarla vazgeçilmiştir.

Aşı ne kadar erken yapılırsa tüm aşılarda olduğu gibi immün yanıt o kadar fazla olur. Bu nedenle 9-12 yaşları arasında 2 doz yeterli görülürken, 12 yaşından sonra 3 doz gereklidir. Aşı 3 doz halinde 0-2 ve 6. aylarda uygulanır. Dünyada 6 ülkede HPV aşısı ulusal aşı programında yer almaktadır. Ülkemizde 4’lü aşı bulunmaktadır. 9’lu aşı gelince aşılamanın gücü de artacaktır. Özelikle bulaştırıcılık açısından erkekler de aşılanmalıdır. HPV aşısı önündeki engeller toplumsal kabul ediş ve fiyatı ile ilişkilidir.

Bu aşı ile ilgili cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayıp, cinsel özgürlük sağladığı ve gençlerin düzensiz bir cinsel yaşam içerisinde olabileceğine dair düşünceler doğru değildir. Temel olması gereken, bu aşının ulaşılabilirliğinin artırılmasıdır. Gençler cinsel hijyen, tarama programları ve aşı konusunda bilgilendirilmelidir. Enfeksiyonlar hakkında aydınlatılmalı, sigaradan uzak durmanın ve doğru beslenmenin önemi vurgulanmalı, bariyer yöntemleri kullanmaları konusunda teşvik edilmelidir.

Aşı ve tarama programları ile hastalığa bağlı ölümler %75 oranında azaltılabilir. Aşılar HPV’nin bazı tiplerinden koruyucu olsada, aşılamadan sonra en önemli nokta smear testinin uygulanmaya devam edilmesidir çünkü aşıların içermediği virüs tipleri sebebiyle de kanser gelişebilir.

Değerli hanım okuyucularımız, unutmayalım ki rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. Bunun için lütfen yıllık jinekolojik muayenelerinizi aksatmayınız, smear testinizi yaptırınız. HPV aşınızı olunuz. Sigara ve alkol kullanmayınız ya da kullanımı sınırlayınız. Düzenli egzersiz, dengeli beslenme, hijyenik bir uyku ile immün sisteminizi destekleyiniz. Ve tabii mümkünse kirli bilgilerden ve olumsuz insanlardan uzak durunuz.

Sağlıklı günler dileğiyle…

Sosyal medya hesaplarımız: google business / instagram /