Whatsapp Destek Hattı
Telefon
0312 419 70 70 info@tayfungungor.com Kavaklıdere, Tunalı Hilmi Cd. No:54/7 Çankaya / Ankara

Jinekolojik Şikayetler

icon shape
icon shape

Jinekolojik Şikayetler Nelerdir?

Molloscum Contagiosum (Göbekli Siğil)

Virüslerinin neden olduğu, derinin üst tabakasının siğile benzer bir deri hastalığıdır. Virüs deri teması ile kolayca dağılabilir, çocuklar da dahil her yaşta görülmesi mümkün olan bir hastalıktır. Cilt teması ile küçük yaralanmalardan veya indirekt olarak bulaşabilir. Gençlerde genellikle cinsel yolla bulaşır. Bu virüs derideki küçük bir sıyrıktan veya kıl diplerinden deriye girer ve molluskumları oluşturur. Hastalık herhangi bir iç organı etkilemez. Moluskum genellikle deri renginde ve pembe renkli kubbe şeklinde gelişimler oluşturur. Yüzeyi hafif parlak olup merkezinde hafif bir çöküklük mevcuttur. Siğile benzer küçük kabartıların görünüşleri çok tipiktir. Üzerlerinde enfeksiyon gelişmesi kolaydır. Bilinçsiz sıkma veya patlatmaya çalışmakla etrafına bulaşabilir. Molluskumlar deri teması ile bulaştıklarından, genellikle derinin birbirine sürtündüğü koltuk altları ve kasıklarda görülür. Kişiden kişiye yakın temasla bulaşır. Daha nadiren havlu, bornoz gibi ortak kullanılabilecek giysiler veya havuz, küvet, solarium, tuvalet gibi ortak kullanılan mekanlar vasıtası ile de bulaşma olabilir. Çocuklara daha kolay bulaşır. Bunun nedeni viruse karşı bağışıklık mekanizmasının daha az gelişmiş olmasıdır. Bu nedenle lezyonu olan kişilerin banyo ve tuvalet kullanımı sonrasında ellerini iyice yıkamaları çok önemlidir.

VAGİNİTLER

Vaginit → vagenin enfeksiyona bağlı oluşan hastalıklarıdır.Tespit edildiğinde %40-50 Bakteriel vaginosis , %25 Candida, %20 Trikomonas ile karşılaşılır.
Bunların dışında Gonore, Klamidia, Ureoplasma, Mikoplazma, Herpes simpleks virüs, fekal flora (gaitadan bulaşma) diğer etkenlerdir.
Ancak %20-30 etken saptanamaması söz konusudur.

1) Bakteriel Vaginosis:
Laktobasiller azalır,yerini Gardnerella, Mobiluncus ve Bacteriodes gibi anaeroblar alır.İnflamasyon yoktur. Seksuel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir, ancak seksuel aktivite ile ilişkilidir. Kokulu, homojen, gri-beyaz vaginal akıntı olur.
Menstruasyon ve ilişki sonrası akıntıda koku artar. Nadiren kaşıntı olur.Yatkınlık oluşturan faktörler: Vaginal duş, RİA, yeni partner, vaginal enstruman, sigara
2) Mantar: (Kandidiasis)
Florada Candida türlerinin artması ile ortaya çıkar..
Pubertalden önce ve menapozdan sonra daha az rastlanır.
Tekrarlayan vakalar adet dönemi öncesi alevlenme eğilimindedir.
Kandida araştırıldığında %80 C. Albicans, %14 C. Glabrata, % 8 C. Tropikalis tespit edilir.Kandida için yatkınlık yaratan faktörler arasında kondom, antibiotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklığın zayıflamasına yol açan durumlar yer almaktadır. Laboratuar incelemesi yapılırken normal florada %20 kandida pozitif bulunabilir. Bu durum semptom oluşturmuyor ise tedavi gerektirmez.
3) Trikomonas:
Seksuel geçişlidir. çoğunlukla semptom vermeyebilir. Akıntı köpüklü, sarı-yeşil kokulu görünümde olur. Eş tedavisi önerilir. Bazen tek kür tedavi ile cevap alınamaz ve tedavi tekrarlanabilir

4) Herpes Simplex Tip II:
Genital bölgedeki ülser ile seyreden enfeksiyonların en sık sebebidir.
Bulaşma enfekte lezyon veya sekresyon ile direk temas sonucu meydana gelir.
İlk ataktan sonra %70 tekrarlayan durumlar ile karşılaşmak mümkündür ancak daha hafif seyreder.
jinekolojik şikayetler

lezyonu olan kişilerin banyo ve tuvalet kullanımı sonrasında ellerini iyice yıkamaları çok önemlidir.

Prof. Dr. Tayfun GÜNGÖR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı